Zo maak je nog betere espresso

Vanwege het gemak zijn volautomatische espresso apparaten erg populair. Een druk op de knop en je hebt direct een espresso of bij sommige machines zelfs een cappuccino. Vaak wordt na aanschaf de koffiebonen in de ingebouwde koffiemolen gedaan, water in het reservoir en klaar. De espresso die je dan krijgt kan vaak veel beter. In dit artikel van boodschappenbestellen.com wat praktische tips om een heerlijke espresso te bereiden met een volautomatische espresso apparaat.

Hoe maak je een espresso?

Espresso is een koffiebereiding waarbij onder hoge druk heet water door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. De hoeveelheid koffie die gebruikt wordt is ca. 7 gram voor 30ml. Het hete water wordt met 8 a 9 bar door de fijn gemalen koffie geperst en heeft een temperatuur tussen de 90 en 95 °C. De doorlooptijd is dan ongeveer 25 seconden.

Het resultaat zou dan een espresso moeten zijn met een mooie volle smaak en een caramelkleurige volle cremalaag.

Met een volautomaat betere espresso maken

Nu vraag je je misschien af wat je als eigenaar van een volautomatische espresso apparaat met deze informatie moet. Je hebt toch een volautomaat gekocht? Die doet toch alles zelf? Ja en nee. Ja het apparaat doet alles zelf, maar toch zijn er nog erg veel mogelijkheden om je espresso beter tot z’n recht te laten komen.

Is de cremalaag licht en smaakt de koffie wat zuur of bitter? Dan wordt het de hoogste tijd tijd om wat aan de instellingen van je espresso apparaat te doen.

Het loont zeker de moeite om eens wat verschillende dingen uit te proberen. Onderstaand wat praktische tips om het optimale uit je volautomatische espresso apparaat te halen. Afhankelijk van je espresso apparaat kun je in meer of mindere maten instellingen aanpassen. Door het toepassen van onderstaande tips zal je direct merken dat je espresso anders smaakt. Pas per keer steeds 1 tip toe zodat je leert wat de aanpassing doet met de smaak van je espresso. Blijf net zo lang proberen tot je helemaal tevreden bent.

8 Tips voor een betere espresso

  1. De basis voor het maken van een lekkere espresso is een koffiebonen melange die je echt lekker vindt. Zoek dus goedkope koffiebonen uit die bij je passen. Vermijd de koffiebonen uit de supermarkt. Deze zijn niet vers. Vers gebrande koffiebonen zijn sowieso al veel lekkerder en geven een mooie volle cremalaag.
  2. Kijk eens wat het effect op de smaak is als je de temperatuur wat aanpast. Als de temparatuur te heet is ‘verbrand’ de koffie en wordt deze bitter van smaak.
  3. Probeer eens wat meer of juist wat minder koffie te gebruiken.
  4. Als je de maalgraad wat fijner of juist wat grover zet zal je direct het effect merken. Je koffie loopt bij een grovere mailing sneller door en heeft dus minder de tijd om alle smaak, en geurstoffen uit de koffie te onttrekken. Hoe fijner des te langzamer loopt het water door de koffie. Let dus ook op de watertemperatuur.
  5. Gebruik je een keer andere koffiebonen, dan zal je voor het beste resultaat ook bij die nieuwe koffiebonen wat aan je instellingen moeten draaien.
  6. Gebruik altijd vers water. Als je een afneembaar waterreservoir hebt vervang dan het water uit het reservoir door vers water.
  7. Maak het espresso apparaat regelmatig goed schoon. Koffieresten die in het espresso apparaat achterblijven geven je koffie een bittere bijsmaak. Bovendien is het gewoon ook niet hygienisch. Om je espresso apparaat schoon te maken kun je speciale reinigingstabelletten en ontklakingsmiddelen gebruiken.
  8. Je cremalaag blijft mooi intact en je koffie blijft wat langer op temperatuur als je je kopjes voorverwarmd. Gebruik een warmhoudplaatje of vul je kopje eerst met heet water en leeg deze vlak voordat je je kopje onder je espresso machine plaatst.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*