Het koffiearoma in wijn

Er zijn talloze aroma’s die in een wijn kunnen zitten. Van citroen tot banaan en van vuursteen tot koffie. Heeft de wijnmaker er dan een kopje koffie doorheen gegooid? Nee, zeker niet. Al zou hij dat willen, dat mag hij niet. Wijn mag pas wijn heten als het alleen van vergiste druiven is gemaakt.

Tijdens het maken van wijn komen er verschillende aroma’s vrij. Er zijn aroma’s die horen bij de druif zelf en vrijkomen bij het persen en de vergisting, maar er zijn ook aroma’s die tot ontwikkeling komen door houtrijping en oudering. Koffie is onderdeel van de rokerige aroma’s die ontstaan door houtrijping. Op wijnbeurs.nl kun je meerdere wijnen vinden met het kenmerkende koffiearoma.

Het opvallende binnen de wijnwereld is dat er maar weinig druiven zijn die echt naar druiven smaken en ruiken. Een uitzondering is de muskaatdruif. Andere druivenrassen kenmerken zich weer door heel andere aroma’s. Zo komen de aroma’s van groene appel en asperge veelvuldig voor in Sauvignon Blanc en wordt Merlot getypeerd door het aroma van bladeren in het bos.

Niet alleen de druif, maar ook het klimaat bepaalt het type aroma. In een koel klimaat zijn de wijnen bijvoorbeeld veel frisser dan in een warmklimaat. In een warm klimaat komt dan eerder het zondoorstoofde fruit naar voren terwijl je in wijnen van een koel klimaat misschien weer eerder citrus aroma’s zal vinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*